بدین ترتیب، خانوادهها در سال تحصیلی پیشرو، حدود ۳۸.۸ درصد تورم را در شهریه مدارس فرزندان تجربه خواهند کرد. این افزایش، برای مدت مشابه سال قبل از آن ۱۳.۵درصد بوده است.
پیش از این سازمان مدارس غیردولتی اعلام کرده بود که امسال والدین باید برای دوره ابتدایی ۹میلیون و ۴۰۰هزار تومان، برای متوسطه اول ۱۱میلیون تومان و برای متوسطه دوم ۱۵میلیون تومان شهریه بپردازند. اما گزارش «فراز» نشان میدهد رقمی که مدارس از والدین دریافت میکنند بسیار بیشتر از این اعداد است. به گونهای که با افزوده شدن مخارجی تحت عنوان خدمات جانبی، عملا قیمت نهایی را گاه تا ۲۰میلیون و بالاتر نیز میرساند.
برای مثال اگرچه شهریه ابتدایی نباید بیشتر از ۹میلیون باشد اما مسئول یکی از این دبستانها در گفتوگو با فراز میگوید: «ما با اضافه کردن نهار، لباس ورزشی، کلاس فرانسه و انگلیسی، کارگاه والدین، مجلات تفریحی و برگزاری چند جشن ۲۰میلیون تومان شهریه میگیریم».
مشاهدات نشان میدهد اضافه شدن همین برنامههای جانبی راه فراری برای افزایش شهریه به وجود آورده است. برای مثال مدرسه مشهوری مانند انرژی اتمی در سطح متوسطه دوم باید طبق مصوبه ۱۵میلیون تومان شهریه دریافت کند اما در تماس «فراز» با این مدرسه شهریه آنها ۱۶میلیون تومان بوده است. برخی از والدین هم گفتهاند که سال گذشته حدود ۲۰میلیون تومان برای این مدرسه هزینه کردهاند. عددی که خارج از مصوبه سازمان مدارس غیردولتی قرار دارد.
گاهی حتی مدرسهها حاضر به حذف این برنامههای جانبی مانند «صبحانه اجباری» نمیشوند. برنامههایی که بیشتر از اینکه برای دانشآموزان جذاب باشد، برای والدین جذابیت دارد؛ مانند یادگیری زبان انگلیسی و فرانسوی، تضمین قبولی المپیاد، اردوهای گران قیمت خارجی، آموزش یوگا و غیره. ثبت نام این مدارس نه از تابستان بلکه از مهر ماه امسال برای سال آینده شروع میشود. برای مثال یکی از کارمندان مدرسه حنان در یوسفآباد میگوید: «ما دیگر دانشآموزان امسال را ثبت نام کرده و شهریه سال آینده از مهر ماه امسال مشخص میشود». با وجود قیمت گران این مدارس آزمون سختی برای وارد شدن به آنها وجود دارد که به واسطه اسم و شهرت والدین گاهی قابل رفع و رجوع است.
این هزینههای جانبی همیشه هم تا این اندازه لوکس نیستند. برای مثال یکی از مدارس دیگر در شهرک غرب اگرچه کلاس یوگا و سفر خارجی برگزار نمیکند اما یک ماه در فصل تابستان کلاس تشکیل میدهد. این هزینههای جانبی لزوما هم از سوی سازمان مدارس غیردولتی غیرقانونی نیست. چراکه براساس خواستههای والدین از مدارس و درخواست امکانات بیشتر، صاحبمدرسه میتواند شهریه را تا سقف ۳۰درصد افزایش دهد.
با این حساب باید گفت گرانترین مدرسه در تهران باید حدود ۱۹ میلیون تومان باشد که گزارشهای میدانی نشان میدهد رقم این مدارس از این مبلغ هم بیشتر است. مثل تعدادی از آنها که برای برگزاری کلاسهای کنکور پیشدانشگاهی ۱۰میلیون تومان اضافهتر از والدین دریافت میکنند.
یکی از هزینههای این مدارس لاکچری اردوهای خارجی است. مدرسهای در غرب تهران سال گذشته دو اردوی خارجی را با قیمت ۵۰ و ۳۰میلیون تومان به سوئد و انگلیس برگزار کرده بود. البته این مدارس اردوهای داخلی را هم با قیمت پنج میلیون تومان برگزار میکنند که برای بسیاری از خانوادههای دیگر برابر با مجموع هزینههای سفر کل اعضای خانواده است.
گروه دیگری از دانشآموزان که در مدارس دولتی درس میخوانند از پرداخت شهریه معاف نیستند. یکی از والدین برای ثبت نام کودک خود در دبستان هیات امنایی در تهران ۷۰۰هزار تومان هزینه کرده است ولی هزینه برخی از این مدارس تا دو میلیون تومان هم افزایش مییابد.
در کشور ما ۱۴میلیون دانشآموز مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد ۱۱درصد در مدارس غیر دولتی درس میخوانند. در سالهای پیش وزارت آموزش و پرورش تلاشهای متنوعی برای خصوصی سازی آموزش انجام داده است. یکی از آنها این بوده که تا پایان برنامه ششم توسعه باید سهم مدارس غیر دولتی را به ۱۵درصد برساند. کاری که به نظر میآید نتیجهای به جز شلوغتر شدن کلاسها و پایینتر آمدن کیفیت آموزش رایگان به دنبال نخواهد داشت.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟